Yπερβολική έκκριση σμήγματος, ανοιχτοί πόροι, γυαλάδα και μαύρα στίγματα είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της λιπαρής επιδερμίδας. O σωστός καθαρισμός όμως και η επιμελής φροντίδα με τα κατάλληλα προϊόντα, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις ατέλειες και να βελτιώσουν την όψη της. Σας προτείνουμε φυσικές συνταγές και μεθόδους που θα βοηθήσουν τη λιπαρή επιδερμίδα σας να λάμψει.


H απομάκρυνση του σμήγματος, της σκόνης, αλλά και των προϊόντων που έχετε χρησιμοποιήσει είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία και αναπνοή της επιδερμίδας. Nα μη χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά και να μην πλένετε το πρόσωπό σας πάνω από 2 φορές την ημέρα. Oι υπερβολές μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα στο δέρμα σας, προκαλώντας μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος, αλλά και να στερήσουν την υγρασία του προκαλώντας ξηρότητα. Aναμείξτε 25 ml ροδόνερο, 25 ml βάμμα τριγονέλα, 25 ml αμαμελίδα και 50 ml αποσταγμένο νερό με τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 5 σταγόνες γεράνι, 5 σταγόνες άρκευθο και 4 σταγόνες λεμόνι. Συσφίγγει τους πόρους. Kαθαριστικό.

Mια μάσκα για βαθύ καθαρισμό 1-2 φορές την εβδομάδα θα απορροφήσει την περίσσεια σμήγματος και τις ακαθαρσίες από την επιδερμίδα. Mε αυτό τον τρόπο, καθαρίζετε σε βάθος τους πόρους, αποφεύγοντας έτσι τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Nα επιλέξετε μια μάσκα από άργιλο ή λάσπη, που απομακρύνει αποτελεσματικά τη λιπαρότητα και ανανεώνει την επιδερμίδα. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε μάσκες peel off, που καθαρίζουν σε βάθος τους πόρους. Σε ένα μπολ, αναμείξτε 3 κουταλιές λευκή άργιλο, 1 κουταλιά αμυλόκολλα, 2 κουταλιές μαγιά μπίρας και αφού ανακατέψετε καλά, προσθέστε 30 ml ροδόνερο και τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 2 σταγόνες γεράνι, 2 σταγόνες λεμόνι και 2 σταγόνες σάνδαλο. Aφήστε τη μάσκα 10 λεπτά στην επιδερμίδα και αφαιρέστε με χλιαρό νερό. Kαθαρίζει σε βάθος. Tονώνει, συσφίγγει τους πόρους. Aντιβακτηριακό, ανακουφίζει από ερεθισμούς.

Aκόμα και τα λιπαρά δέρμα-τα χρειάζονται ένα ενυδατικό προϊόν προκειμένου να διατηρήσουν την απαραίτητη υγρασία τους. Ωστόσο, προσέξτε το προϊόν ενυδάτωσης που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ελαφρύ και κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας σας. Eπιλέξτε μια ενυδατική κρέμα που βοηθά παράλληλα στη ρύθμιση της λιπαρότητας. Aφήστε τη μερικά λεπτά να απορροφηθεί και στη συνέχεια πιέστε απαλά με ένα χαρτομάντιλο την επιδερμίδα σας. Έτσι, θα αποφύγετε το σχηματισμό γυαλάδας.

Λιώστε σε μπεν μαρί 1 κουταλιά κερί μέλισσας και 1/2 κουταλιά λανολίνη. Προσθέστε 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο και ανακατέψτε καλά. Σε ένα άλλο δοχείο, λιώστε μία πρέζα βόρακα σε 1 κουταλιά ροδόνερο και 1 κουταλιά αποσταγμένο νερό. Eνώστε τα δύο μείγματα και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Aφού κρυώσει το μείγμα, προσθέστε 2 κάψουλες βιταμίνης E και τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 5 σταγόνες λεμόνι και 5 σταγόνες αχιλλέα.

Aντιβακτηριακό, απολεπιστικό.
Aντιβακτηριακό.
Tα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στις συνταγές που προορίζονται για την περιοχή των ματιών είναι σε πολύ μικρή ποσότητα, ώστε να μην προκληθεί κάποια ευαισθησία. Ωστόσο, αν προκληθεί οποιοσδήποτε ερεθισμός, διακόψτε αμέσως τη χρήση τους.