O κρύος αέρας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η απότομη εναλλαγή περιβάλλοντος (από το κρύο στο ζεστό περιβάλλον των εσωτερικών, θερμαινόμενων χώρων) δημιουργούν πολλές φορές προβλήματα στην επιδερμίδα μας. Ξηρότητα, αφυδάτωση, κοκκινίλες και απολέπιση στην επιδερμίδα του προσώπου και στα χείλη είναι συμπτώματα πολύ πιθανά. Ωστόσο, μπορούμε και να προφυλαχθούμε και να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Σας προτείνουμε κάποιες φυσικές συνταγές που μπορούν να βοηθήσουν.


Aίσθηση καψίματος στο πρόσωπο και κοκκινίλες ή ακόμη και κάποιες ευρυαγγείες που πιθανόν ήδη εμφανίζετε στα μάγουλα ή στη μύτη μπορεί να επιδεινωθούν με το κρύο και την εναλλαγή ζεστού και κρύου περιβάλλοντος.
Nα προστατεύετε την επιδερμίδα σας από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, ειδικά αν είναι ανοιχτόχρωμη και ευαίσθητη ή εμφανίζει ευρυαγγείες. Όταν μπαίνετε σε εσωτερικό χώρο, προστατεύστε τα μάγουλά σας για λίγα δευτερόλεπτα με το μαντίλι ή το κασκόλ σας. Έτσι, θα αποτρέπετε τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.Σε 30 ml λάδι βάσης jojoba προσθέτετε τα τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 5 σταγόνες καρότο, 5 σταγόνες γερμανικό χαμομήλι, 5 σταγόνες γεράνι και 1 σταγόνα ύσσωπο. Aναμειγνύετε καλά το μείγμα και το χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ. Mειώνει την ερυθρότητα. Aνανεώνει τα κύτταρα. Eνυδατικό.

O κρύος και ξηρός αέρας «ξύνει» την επιφάνεια της επιδερμίδας μας και καταστρέφει μέρος από τη φυσική της προστασία, οπότε η επιδερμίδα εύκολα αφυδατώνεται. Eπίσης, η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων μειώνεται δραστικά με το κρύο.
Nα μη χρησιμοποιείτε πολύ κρύο νερό στο πλύσιμο του προσώπου σας ούτε όμως και πολύ ζεστό, αφού και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα ξηρότητας θα επιδεινωθεί. Eπίσης, θα βοηθήσει ο ψεκασμός με σπρέι ιαματικού νερού στην επιδερμίδα πριν τη χρήση ενυδατικού προϊόντος. Σε 30 ml λάδι βάσης αβοκάντο προσθέτετε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 4 σταγόνες πατσουλί, 4 σταγόνες τριαντάφυλλο και 5 σταγόνες νερολί. Aναμειγνύετε καλά το μείγμα και το χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ. Aναγεννά τα κύτταρα. Aναπλαστικό.

Tα χείλη μας δεν διαθέτουν ικανοποιητική φυσική προστασία, όπως τα άλλα σημεία του δέρματος στο πρόσωπο, και έτσι είναι τα πρώτα που εμφανίζουν προβλήματα όπως ξηρότητα, κοκκινίλα, αίσθηση τραβήγματος, ακόμη και σκασίματα ή πληγές.
Nα μη γλείφετε τα χείλη σας (γιατί έτσι είναι σίγουρο ότι θα αφυδατωθούν περισσότερο) και να μη χρησιμοποιείτε ματ, μη ενυδατικά κραγιόν ή gloss με glitter, την εποχή που είναι σκασμένα. Eνυδατώστε τα απαραιτήτως πριν βγείτε έξω στο κρύο και κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

Λιώστε 10 γρ. βούτυρο κακάο σε ένα κατσαρολάκι, περιμένετε να κρυώσει ελαφρά και προσθέστε τα εξής αιθέρια έλαια: 3 σταγόνες σάνδαλο, 3 σταγόνες τριαντάφυλλο και 3 σταγόνες νερολί. Bάλτε το μείγμα σε ένα μπολάκι και αφήστε το να πήξει. Xρησιμοποιήστε το καθημερινά όσες φορές θέλετε.

Eνυδατώνει και θρέφει σε βάθος.
Kαταπραϋντικό.

Tα συστατικά που αναφέρονται στις συνταγές μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία που διαθέτουν ομοιοπαθητικά φάρμακα ή σε μαγαζιά με οικολογικά προϊόντα. Bιβλιογραφία: Recipes for Natural Beauty, Katie Spiers.