Οι γυναίκες που ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά από θεραπεία γονιμότητας.

Τα νέα έρχονται από τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρέσκα λαχανικά, φυτικά έλαια, όσπρια και ψάρια οδηγούσε τη διαδικασία της εξωσωματικής σε επιτυχία.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Fertility and Sterility», οι ειδικοί μελέτησαν 161 ζευγάρια που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Τα δύο τρίτα αυτών είχαν ακολουθήσει εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα είχαν υποβληθεί σε ενδοκυτταροπλασμική σπερματέγχυση – αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως όταν ο άνδρας έχει μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων ή κακής ποιότητας σπέρμα.

Πριν υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας, τα ζευγάρια συμπλήρωσαν αναλυτικό ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες επί ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή της θεραπείας.

Οι επιστήμονες είδαν, λοιπόν, ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής είχαν περίπου 30% μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από το ποια μέθοδο γονιμοποίησης είχαν ακολουθήσει (εξωσωματική ή ενδοκυτταροπλασμική σπερματέγχυση).

Ακόμη και στην περίπτωση των γυναικών που δεν ακολουθούσαν πιστά τους κανόνες της συγκεκριμένης διατροφής, το ποσοστό επιτυχίας άγγιζε το 25%.

Οι γυναίκες, ωστόσο, που ακολουθούσαν πιστότερα τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν αυξημένες κατά 40% πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ελαίων στη μεσογειακή διατροφή ενισχύει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών γονιμότητας.

Τα ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία εντοπίζονται στα φυτικά έλαια, θεωρούνται πρόδρομες ουσίες των προσταγλανδινών, οι οποίες με τη σειρά τους εμπλέκονται στον εμμηνορρυσιακό κύκλο, την ωορρηξία και την κυοφορία.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε -μεταξύ άλλων- ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6, η οποία είχε κατά το παρελθόν συνδεθεί με την αύξηση της πιθανότητας επιτυχούς κύησης σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.

Διαβάστε ακόμα:
Μεσογειακή διατροφή vs Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/483/ent.8483.asp

Η καλύτερη διατροφή είναι η μεσογειακή
http://www.vita.gr/html/ent/359/ent.7359.asp

Μετρήθηκαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής
http://www.vita.gr/html/ent/924/ent.10924.asp