Ένα χημικό κοκτέιλ το οποίο στοχεύει απευθείας σε ύποπτες αλλοιώσεις που δημιουργούνται στο παχύ έντερο, αναπτύσσουν αμερικανοί ερευνητές.

Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινους πολύποδες στο εργαστήριο, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όπως γράφει μάλιστα, η επιθεώρηση «Nature», το νέο κοκτέιλ εξαφάνισε το 90% των πολυπόδων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τέξας εστίασαν σε έναν τύπο πολύποδα που ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Είδαν λοιπόν, ότι ο συνδυασμός δύο χημικών ουσιών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων του πολύποδα, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα.

Τα πειραματόζωα ήταν γενετικώς τροποποιημένα ώστε να αναπτύσσουν μεγάλο αριθμό πολυπόδων και καρκινικών όγκων. Χορηγώντας τους το «μαγικό» κοκτέιλ οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση του αριθμού των πολυπόδων κατά περίπου τέσσερις φορές, ενώ και το προσδόκιμο ζωής τους φάνηκε να παρατείνεται σημαντικά.

Οι αμερικανοί ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ακριβώς επειδή τα υπόλοιπα κύτταρα της πληγείσας περιοχής έδειξαν να παραμένουν άθικτα, πιθανότατα η συγκεκριμένη θεραπεία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα, με πιθανότητα ήπιων παρενεργειών –ασφαλώς λιγότερων από εκείνες που προκαλούν τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε ακόμα:
Κόρα εναντίον καρκίνου του εντέρου
http://www.vita.gr/html/ent/773/ent.9773.asp

Τα amore mio του εντέρου σας
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.8839.asp