Μια πρωτοποριακή τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατά την οποία γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ των χρησιμοποιούμενων ωαρίων, μπορεί να εξαλείψει τις σοβαρές κληρονομικές μιτοχονδριακές νόσους.

Τα ελπιδοφόρα νέα έρχονται από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ. Η τεχνική που ανέπτυξαν οι βρετανοί ειδικοί συνίσταται στην αφαίρεση του προπυρηνικού DNA ενός ωαρίου που έχει γονιμοποιηθεί με εξωσωματική και την εμφύτευσή του σε ένα ωάριο δότριας το οποίο φέρει πλήρως λειτουργικά μιτοχόνδρια και από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι προπυρήνες.

Οι κληρονομούμενες μιτοχονδριακές νόσοι, που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή και ηπατική ανεπάρκεια, τύφλωση, διαβήτη κ.ά., είναι πολύ σπάνιες και σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες των μιτοχονδρίων – πρόκειται για ένα μέρος των κυττάρων που παίζει τον ρόλο της «μπαταρίας» και έχει ως στόχο την παραγωγή ενέργειας.

«Αυτό που κάναμε μπορεί να παραλληλιστεί με το άλλαγμα των μπαταριών ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή», εξηγεί χαριτολογώντας ο καθηγητής Νταγκ Τέρνμπουλ, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.

«Η παροχή ενέργειας μετά από αυτό λειτουργεί κανονικά, χωρίς να χάνονται οι πληροφορίες που είχαν αποθηκευθεί στον σκληρό δίσκο», προσθέτει ο καθηγητής.

«Με τη μέθοδο αυτή, ένα παιδί θα μπορούσε να γεννηθεί με υγιή και λειτουργικά μιτοχόνδρια, λαμβάνοντας παράλληλα όλες τις γενετικές πληροφορίες του πατέρα και της μητέρας του», επισημαίνει ο ειδικός, υπογραμμίζοντας ότι τα υπόλοιπα κληρονομικά στοιχεία του παιδιού, χάρη στη νέα τεχνική, παραμένουν ανεπηρέαστα.

Διαβάστε ακόμα:
Υγιή τα μωρά από εξωσωματικές
http://www.vita.gr/html/ent/010/ent.11010.asp

Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp

8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp