Έρευνα μεταξύ καρδιοπαθών και υγειών ατόμων έδειξε ότι όσο πιο απαιτητικός είναι ο ή η σύντροφός μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθουμε (εμείς) έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Οι ερευνητές συγκεκριμένα παρακολούθησαν επί 6 χρόνια την υγεία 4.500 ανδρών και γυναικών ηλικίας 40 έως 60 ετών. Όταν η έρευνα ξεκίνησε κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε πρόβλημα υγείας. Όλοι απάντησαν τότε σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων για τη σχέση με τον/ τη σύντροφό τους, τα παιδιά τους, τους γείτονές τους, την ένταση ή αντιθέτως την ηρεμία που χαρακτήριζε τις σχέσεις αυτές κ.λπ.

Μέσα σε 6 χρόνια το 10% των συμμετεχόντων παρουσίασε συμπτώματα στεφανιαίας νόσου Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αρχικά έδειξε ότι οι περισσότεροι από όσους παρουσίασαν στεφανιαία ήταν εκείνοι που είχαν εξαρχής κατάθλιψη και οικονομικά προβλήματα. Όμως η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα. Συγκεκριμένα, το 90% όσων παρουσίασαν στεφανιαία είχε ένα κοινό χαρακτηριστικό: απαιτητικό, γκρινιάρη και συχνά προσβλητικό σύντροφο. Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων φάνηκε μάλιστα ότι όσοι έχουν γκρινιάρη σύντροφο, έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Πάντως σημαντικό ρόλο παίζει και ο γκρινιάρης γείτονας, μια που η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά απειλή μετά τον κακό ή την κακή σύζυγο. Όταν ο γείτονας είναι πηγή στρες και προβλημάτων, οι πιθανότητες για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα αυξάνονται κατά 60%.