Οι έφηβες με άστατο μηνιαίο κύκλο είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, καθώς και να έχουν πρόδρομα συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνες που έχουν ομαλό μηναίο κύκλο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Fertility and Sterility».

«Υπάρχει μια παρανόηση στην εφηβική ιατρική… Ότι χρειάζονται 1-2 χρόνια μετά την πρώτη έμμηνο ρύση για να ρυθμιστεί ο κύκλος ενός κοριτσιού. Αυτό είναι λανθασμένο», εξηγεί ο Charles Glueck, ένας εκ των ερευνητών από το Κέντρο Μεταβολισμού και Χοληστερίνης του Εβραϊκού Νοσοκομείου στο Cincinnati.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και στις έφηβες οι ανώμαλες περίοδοι δεν είναι φυσιολογικές και πρέπει να ελέγχονται. Στο πλαίσιο της έρευνας παρακολούθησαν 370 κορίτσια από την ηλικία των 14 ετών μέχρι τα 25.

Μια φορά κάθε χρόνο οι ειδικοί κατέγραφαν πότε τα κορίτσια είχαν την τελευταία τους περίοδο, ενώ παράλληλα μετρούσαν τις τιμές συγκεκριμένων ορμονών (π.χ. της τεστοστερόνης, της ινσουλίνης), καθώς και του σακχάρου και της πίεσής τους. Παράλληλα μετρούσαν το ύψος, το βάρος και την περιφέρεια της μέσης των κοριτσιών.

Ως κριτήριο ανώμαλου κύκλου θεωρούσαν την έλευση της επόμενης περιόδου 42 ημέρες ή και περισσότερες από την προηγούμενη. Μέχρι την ηλικία των 19 ετών τα κορίτσια που ανέφεραν συχνότερα μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση της περιόδου τους είχαν και μεγαλύτερο βάρος, καθώς και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Επίσης, είχαν υψηλότερες τιμές τεστοστερόνης.

Μέχρι την ηλικία των 25, ο μέσος όρος του Δείκτη Μάζας Σώματος των γυναικών που είχαν τις περισσότερες ανωμαλίες στον κύκλο τους ήταν 37,8 (δηλαδή ήταν παχύσαρκες), ενώ εκείνες που δεν είχαν αναφέρει κάποια καθυστέρηση στην περίοδό τους είχαν μέσο όρο Δείκτη Μάζας Σώματος 26,8 (οριακά υπέρβαρες). Ο ΔΜΣ αποτελεί κριτήριο εκτίμησης του βάρους σε σχέση με το ύψος.

Επίσης, τα κορίτσια που είχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην περίοδό τους είχαν και τα υψηλότερα επίπεδα στις τιμές του σακχάρου και της ινσουλίνης τους στην ηλικία των 25 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι οι ανωμαλίες στον κύκλο προκαλούν την αύξηση του βάρους και τις διαταραχές του σακχάρου. Εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό να συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή οι διαταραχές στον μεταβολισμό, όπως στα επίπεδα της ινσουλίνης, να επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών.

Μια ακόμη εξήγηση που δίνουν είναι ότι ο άστατος κύκλος μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν διαγνωστεί εγκαίρως -από την εφηβεία- μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.