Οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα δρουν ποικιλοτρόπως ευεργετικά στην υγεία είναι αναρίθμητες. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά έχουν και μια ακόμη ευεργετική δράση. Καταπολεμούν την επιθυμία για αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Indian University School of Medicine έκαναν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη τυχαία. Στο εργαστηριακό πείραμα που διεξήγαγαν σε πειραματόζωα ήθελαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η λήψη του λιπαρού οξέος DHA το οποίο ανήκει στα ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να εξομαλύνει τη συμπεριφορά των πειραματόζωων που εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης και μανίας (μανιοκατάθλιψη). Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Alexander Niculescu τα ποντίκια που λάμβαναν DHA «δεν παρουσίαζαν κατάθλιψη και όταν εκτίθεντο σε συνθήκες στρες δεν εμφάνιζαν μανία.

Επίσης, έπιναν πολύ λιγότερο αλκοόλ». Όπως εξήγησε ο ερευνητής η κατάχρηση αλκοόλ παρατηρείται συχνά σε ασθενείς – καθώς και σε πειραματόζωα – με διπολική διαταραχή. Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους οι ερευνητές χορήγησαν DHA σε πειραματόζωα εθισμένα στο αλκοόλ και κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα.

«Πιστεύουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διπολικής διαταραχής, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση του αλκοολισμού», δήλωσε ο Dr Niculescu o οποίος σκοπεύει να επαναλάβει την έρευνά του σε ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε sστο online επιστημονικό περιοδικό Translational Psychiatry.