Η πρώτη μεταμόσχευση συνθετικού οργάνου είναι γεγονός. Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια τεχνητή τραχεία, η οποία στη συνέχεια επενδύθηκε με αρχέγονα κύτταρα προερχόμενα από τον ίδιο τον ασθενή.

Η επέμβαση έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska. Επικεφαλής της πρωτοποριακής επέμβασης ήταν ο ιταλός καθηγητής Paolo Macchiarini.

Καινοτόμο στοιχείο της επέμβασης είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται δωρητής οργάνου, οπότε δεν υπάρχει και ο κίνδυνος απόρριψης του μεταμοσχευμένου οργάνου. Επίσης, η τεχνητή τραχεία μπορεί να κατασκευαστεί σε λίγες ημέρες.

Ο διακεκριμένος ιταλός καθηγητής έχει ήδη πραγματοποιήσει 10 μεταμοσχεύσεις τραχείας. Μάλιστα, η πιο γνωστή περίπτωση είναι μιας 30χρονης ισπανίδας ασθενούς, όπου και πάλι χρησιμοποιήθηκαν αρχέγονα κύτταρα. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις η τραχεία προερχόταν από δωρεά οργάνου.

Η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι κατασκευάστηκε ένα συνθετικό μοντέλο τραχείας, ακριβές αντίγραφο της πραγματικής του 36χρονου ασθενούς μέσα στην οποία είχε αναπτυχθεί ένας όγκος που έφραζε τους αεραγωγούς και ο οποίος δεν μπορούσε να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Στη συνέχεια, η τεχνητή τραχεία βυθίστηκε σε ένα διάλυμα αρχέγονων κυττάρων που προέρχονταν από το μυελό των οστών του ασθενούς. Μετά από 2 ημέρες, η συνθετική τραχεία είχε επενδυθεί από τον ιστό του ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που διήρκεσε 12 ώρες, αφαιρέθηκε ο όγκος και η πάσχουσα τραχεία και αντικαταστάθηκε από τη συνθετική.

Χάρη σ’ αυτή τη μέθοδο, ο ασθενής δεν θα χρειαστεί να πάρει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποφευχθεί η απόρριψη του οργάνου από τον οργανισμό του.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα και σήμερα ο ασθενής είναι ακόμη αδύναμος, αλλά καλά.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Σύμφωνα με τον Paolo Macchiarini, πολλά ακόμη όργανα του ανθρώπινου σώματος θα μπορούσαν να μεταμοσχευτούν ή να «επισκευαστούν» με αυτή την τεχνική.