Τα λιπώδη κύτταρα του δέρματος θεωρούνται πηγή χημικών ουσιών απαραίτητων για την αναγέννηση των μαλλιών, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Οι αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι με βάση τα ευρήματά τους μπορεί στο κοντινό μέλλον να δημιουργηθεί η φόρμουλα που θα σταματά την τριχόπτωση και θα οδηγεί στην αναγέννηση των μαλλιών.

Σύμφωνα με πειράματα σε ποντίκια, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», το λίπος περιέχει κύτταρα με αναγεννητικές ιδιότητες και μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα των θυλακίων που ελέγχουν την ανάπτυξη της τρίχας, τα οποία στην περίπτωση της τριχόπτωσης έχουν «απενεργοποιηθεί».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale έκαναν ενέσεις λιπωδών κυττάρων που προέρχονταν από υγιή ποντίκια σε ποντίκια με τριχόπτωση, ο οργανισμός των οποίων δεν μπορούσε να παράγει αυτά τα λιπώδη κύτταρα. Δύο εβδομάδες μετά τις εγχύσεις, ο αριθμός των πρόδρομων λιπωδών κυττάρων στο δέρμα γύρω από τα θυλάκια της τρίχας είχε τετραπλασιαστεί και τα θυλάκια άρχισαν να «δουλεύουν». Τα πρόδρομα λιπώδη κύτταρα διαπιστώθηκε ότι παρήγαγαν μια χημική ουσία με αναγεννητική δράση που ενεργοποίησε την επαναλειτουργία έως και του 86% των θυλακίων της τρίχας, τα οποία βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση.

«Εάν καταφέρουμε να κάνουμε τα λιπώδη κύτταρα του δέρματος να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στη βάση των θυλακίων της τρίχας, ίσως επιτύχουμε την αναγέννηση των μαλλιών», δήλωσε η καθηγήτρια Valerie Horsley από το Πανεπιστήμιο του Yale.