Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πέραν της κληρονομικότητας, ο επόμενος σοβαρός λόγος που μπορεί να αραιώσει τα μαλλιά μιας γυναίκας στην κορυφή του κεφαλιού είναι η απώλεια του συντρόφου της λόγω διαζυγίου ή χηρείας. Η απειλή της τριχόπτωσης μάλιστα φαίνεται μεγαλύτερη για τις διαζευγμένες σε σύγκριση με τις παντρεμένες ή τις ελεύθερες γυναίκες.

«Το πιθανότερο είναι ότι το στρες αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα του διαζυγίου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση στις γυναίκες», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Bahman Guyuron από το τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Case Western Reserve School of Medicine.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αραίωσης των μαλλιών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.
Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη 84 ομοζυγωτικών δίδυμων γυναικών, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και υποβλήθηκαν σε ορμονικές αναλύσεις αίματος, καθώς και σε εκτενή ανάλυση φωτογραφιών του τριχωτού της κεφαλής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αραίωση στους κροτάφους ήταν πιο εκτεταμένη στις γυναίκες που κάπνιζαν πολλά χρόνια ή είχαν δερματοπάθειες. Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση λίγων ποτών σε εβδομαδιαία βάση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο της αραίωσης στους κροτάφους. Όσον αφορά την αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και ορισμένες δερματοπάθειες διαπιστώθηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ η παχυσαρκία φάνηκε ότι τον μειώνει.