Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Nottingham πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει την πραγματική αιτία που προκαλεί αιμορραγία στο στομάχι, μια παρενέργεια που ως τώρα αποδίδεται στη λήψη ασπιρίνης. Τώρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός ένοχος δεν είναι η ασπιρίνη, αλλά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), ένα βακτήριο του στομάχου οι αυξημένες ποσότητες του οποίου έχουν συσχετιστεί με το έλκος.

Το συγκεκριμένο βακτήριο, λοιπόν, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι υπεύθυνο για το έλκος και η ασπιρίνη απλώς να επιτείνει το πρόβλημα λόγω της αντιπηκτικής της δράσης. Σε σχετική μελέτη το 60% των ασθενών που υπέφεραν από εσωτερική αιμορραγία, ενώ έπαιρναν χαμηλής δόσης ασπιρίνη είχαν θετική εξέταση όσον αφορά το H.pylori (οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε τεστ αναπνοής για την ανίχνευση του H.pylori).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εάν το H.pylori εκριζωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση), τότε ο ασθενής δεν θα κινδυνεύσει από έλκος και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας με τη λήψη ασπιρίνης, ανοίγοντας έτσι το πεδίο για μια πιο διευρυμένη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Μάλιστα μια έρευνα σε 40.000 βρετανούς ασθενείς με τη συνεργασία πέντε Πανεπιστημίων (Oxford, Durham, Southampton, Birmingham και Nottingham) αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα με αυτό το αντικείμενο. Η έρευνα – Helicobackter Eradication Aspirin Trial – θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016.