Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιολογική ντομάτα είναι πλουσιότερη σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες σε σύγκριση με την ντομάτα που καλλιεργείται με συμβατικές μεθόδους (δηλαδή με χρήση λιπασμάτων).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη χημική δομή της ποικιλίας Daniela. Εντόπισαν 34 διαφορετικά ευεργετικά συστατικά τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική ντομάτα – πολύ περισσότερα από όσα θα περιείχε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι βιολογικές ντομάτες περιείχαν υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών.

Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι ότι στις βιολογικές ντομάτες ενεργοποιείται ο φυσικός μηχανισμός άμυνας και αυτοπροστασίας του φυτού ενάντια στα παράσιτα και τα καιρικά φαινόμενα και όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό τόσο περισσότερες πολυφαινόλες παράγονται. Από την άλλη μεριά, στις συμβατικές ντομάτες, λόγω των λιπασμάτων και των εντομοκτόνων, δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθούν οι αντίστοιχοι αμυντικοί μηχανισμοί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry».