Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που έγινε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα η φυσική δραστηριότητα – είτε είναι ήπια είτε έντονη – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer είναι ενθαρρυντική και στέλνει το μήνυμα ότι οι γυναίκες, τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέσω της άσκησης και της διατήρησης του σωματικού τους βάρους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1504 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 1555 χωρίς τη νόσο, ηλικίας 20 έως 98 ετών. Πρόκειται για γυναίκες που συμμετείχαν στην μεγαλύτερης έκτασης Long Island Breast Cancer Study Project που μελετά τα πιθανά περιβαλλοντικά αίτια πρόκλησης καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αθλούνται είτε κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους χρόνων είτε στην εμμηνόπαυση είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που αθλούνταν 10-19 ώρες την εβδομάδα είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη με ένα σχετικό ποσοστό μείωσης του κινδύνου κατά 30%.

Ωστόσο, τα οφέλη αυτά εξανεμίζονταν σε περίπτωση που οι γυναίκες έπαιρναν πολλά κιλά ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, ακόμη και να εξακολουθούσαν να αθλούνται, σύμφωνα με τους ερευνητές.