Μια νέα έρευνα έρχεται να προσκομίσει επιστημονικές αποδείξεις σε κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ενστικτωδώς. Πρόκειται για την δύναμη που έχει η χειραψία στη διαμόρφωση μιας καλής πρώτης εντύπωσης. Η ιστορία της χειραψίας ανάγεται στα αρχαία χρόνια και θεωρείται σαν ένα μέσο για να δείξει αυτός που χαιρετά έναν άγνωστο, ότι δεν έχει όπλα, άρα οι διαθέσεις του είναι φιλικές.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 18 άνδρες και γυναίκες εθελοντές οι οποίοι παρακολουθούσαν και αξιολογούσαν βίντεο που έδείχναν ανθρώπους να αλληλεπιδρούν σε έναν επαγγελματικό χώρο. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι στον εγκέφαλο ενεργοποιούνταν περιοχές θετικής κοινωνικής αξιολόγησης όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν στο βίντεο τους ανθρώπους να δίνουν τα χέρια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Florin Dolcos δεν ήταν μόνο η χειραψία αυτή που προάγει θετικά συναισθήματα, αλλά και ο τρόπος που αυτή γίνεται, δηλαδή μια σταθερή, σίγουρη και συνάμα φιλική χειραψία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cognitive Neuroscience.