Έρευνα σε πειραματόζωα που διεξήγαγαν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Georgetown εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τις επιπτώσεις της διατροφής, και ιδιαίτερα της κατανάλωσης γλυκόζης, στη δραστηριότητα ενός ογκογονιδίου που πιστεύεται ότι ενεργοποιεί την αύξηση των όγκων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Cycle», για πρώτη φορά φάνηκε ότι τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στη δίαιτα των ποντικών με καρκίνο συσχετίζονται με την αύξηση της έκφρασης των p53 γονιδίων που έχουν υποστεί μετάλλαξη. Στη φυσιολογική τους μορφή, τα εν λόγω γονίδια εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αλλά όταν έχουν υποστεί μετάλλαξη λειτουργούν σαν ογκογονίδια και ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα της μεταλλαγμένης μορφής του γονιδίου p53 σε πολλούς τύπους όγκων έχουν από καιρό συσχετιστεί με την επιθετικότητα των όγκων, την αντίσταση στη θεραπεία και την υποτροπή της νόσου.

Ωστόσο, η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Maria Avantaggiati επισημαίνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν πρέπει να κόψουν τη ζάχαρη από τη διατροφή τους. Όπως εξηγεί η ίδια, «δεν έχουμε μελετήσει την επίδραση της γλυκόζης στην ανάπτυξη του καρκίνου στους ανθρώπους, οπότε δεν μπορούμε να προβούμε σε αυτόν τον συσχετισμό ακόμη».