Το μάσημα τσίχλας, που κατά καιρούς έχει δεχθεί αμφιλεγόμενα σχόλια όσον αφορά την δράση του, αποδεικνύεται ωφέλιμο για το μυαλό σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Το μάσημα τσίχλας – αγαπημένη συνήθεια πολλών διάσημων προπονητών ποδοσφαίρου όπως του sir Αλεξ Φέργκιουσον της Manchester United – επιταχύνει τον χρόνο αντίδρασης σε διάφορα ερεθίσματα, έως και κατά 10% σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain and Cognition.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας και άλλων κέντρων, εξέτασαν την ταχύτητα των αντανακλαστικών των εθελοντών όταν μασούσαν, καθώς και όταν δεν μασούσαν τσίχλα. Ο έλεγχος έγινε με τριαντάλεπτα τεστ όπου οι εθελοντές έπρεπε να πατούν ένα κουμπί με τον δεξί ή τον αριστερό αντίχειρα ανάλογα με τη φορά του βέλους που έβλεπαν σε μια οθόνη.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που δεν μασούσαν τσίχλα χρειάστηκαν 545ms (millisecond) για να αντιδράσουν συγκριτικά με όσους μασούσαν τσίχλα οι οποίοι χρειάστηκαν 493ms. Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαφορά θεωρείται σημαντική και την αποδίδουν στο γεγονός ότι κατά το μάσημα τσίχλας ενεργοποιούνται κυρίως οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και την κίνηση.