Όταν η διατροφή περιλαμβάνει πολλά τηγανητά, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος του εγκεφαλικού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους σε 48 πολιτείες μεταξύ του 2003 και του 2007. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τηγανητά όπως κοτόπουλο και τηγανητές πατάτες, αλλαντικά και αλμυρά λαχανικά σχεδόν καθημερινά είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό συγκριτικά με εκείνους που δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές επειδή αυτό το μοτίβο διατροφής ακολουθείται κυρίως στις Νότιες Πολιτείες από τους αφροαμερικάνους, ίσως να εξηγεί και το γιατί σε αυτούς παρατηρούνται διπλάσια ποσοστά εγκεφαλικών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Λέω στους ασθενείς μου να μην τρώνε τηγανητά περισσότερο από δυο φορές τον μήνα», δήλωσε ο Δρ Γεώργιος Μπακρής καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Αντιυπερτασικού Ιατρείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

«Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα το 80% των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθούν» είπε ο κ. Μπακρής. Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν κατά 15-26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά μια φορά την εβδομάδα.