Κάποτε οι γυναίκες λέγανε ότι στο πρόσωπό μας πρέπει να βάζουμε μόνο ό,τι τρώμε και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται σήμερα η επιστήμη της κοσμητολογίας.

Σύμφωνα με ερευνητές, λοιπόν, η γνωστή μας σόγια αναμένεται να ταράξει τα νερά στο χώρο της αντιγήρανσης, χάρη στην ισοφλαβόνη γενιστεϊνη, που περιέχει. Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που χαρίζει στο δέρμα αντοχή και ελαστικότητα και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η γενιστεϊνη λειτουργεί εμποδίζοντας τη δράση ενζύμων, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μειώνουν και υποβαθμίζουν την παραγωγή και την ποιότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Επιπλέον, εμποδίζοντας τη δράση των ενζύμων αυτών, διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Οι ειδικοί βρήκαν ότι τα μόρια της γενιστεϊνης μοιάζουν δομικά στα οιστρογόνα, γι’ αυτό και δρουν με τρόπο παρόμοιο με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες ενέργειές της.

Κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν περίπου 2000 γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών, έδειξε ότι το 53% αυτών που χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη ουσία δήλωσαν ότι το δέρμα τους έγινε πιο σφικτό και φαινόταν πιο νέο σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε απο ελβετική εταιρία καλλυντικών.

Επίσης, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι ισοφλαβόνες μειώνουν τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης κατά περίπου 26%.