Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υποστηρίζει ότι το φως του ήλιου συμβάλλει στη μείωση της πίεσης, περιορίζοντας έτσι την εκδήλωση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων και συμβάλλοντας στη μακροζωία.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι το βασικό όφελος στην υγεία μας από την έκθεσή μας στον ήλιο ήταν η παραγωγή της βιταμίνης D. Οι σκωτσέζοι επιστήμονες, όμως, ανακάλυψαν επιπλέον ότι οι ακτίνες UV απελευθερώνουν ένα στοιχείο που φαίνεται να ρίχνει την πίεση του αίματος.

Ο δρ. Richard Weller, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Υποψιάζομαι πως τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς από το φως του ήλιου θα υπερκεράσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος». Στη δήλωση αυτή έρχονται να προστεθούν και τα στατιστικά στοιχεία: Στη Βρετανία οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια που συνδέονται με αυξημένη πίεση υπολογίζεται ότι οδηγούν σε 80% περισσότερους θανάτους από όσους προκαλούνται εξαιτίας του καρκίνου του δέρματος.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του ήλιου και επομένως να είναι σε θέση οι δερματολόγοι να αλλάξουν τις συστάσεις τους σχετικά με την έκθεσή μας στον ήλιο.