Η καταγραφή συναισθηματικών ή τραυματικών εμπειριών φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Auckland έδειξε ότι το δέρμα εκείνων που κατέγραφαν τα προβλήματά τους και το πώς ένιωθαν επουλώθηκε 3 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνους που απλώς κατέγραφαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς να κάνουν αναφορά στα συναισθήματά τους.

«Η μελέτη μας δείχνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψυχολογικές παρεμβάσεις για να φέρουμε αποτελέσματα στον τομέα της φυσιολογίας», λέει η δρ. Elizabeth Broadbend, που ηγήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα υποστηρίζει και έρευνα του Glasgow Caledonian University σε αθλητές που είχαν υποστεί κάποιον τραυματισμό, που έδειξε σημαντική βελτίωση της κινητικότητας εκείνων που κατέγραψαν στην αρνητική τους εμπειρία και τα συναισθήματά που τους προκάλεσε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτού του είδους η καταγραφή συμβάλλει στη μείωση του στρες, άρα και των ορμονών του, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.