Μικρά διαλείμματα για περπάτημα στη δουλειά κάθε μισή ώρα, π.χ. για να πιείτε νερό, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη για εκατομμύρια υπάλληλους γραφείου. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολλή ώρα, λιγότερο από 2 λεπτά είναι αρκετά για να βοηθήσετε την υγεία σας.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago της Νέας Ζηλανδίας, μία χαλαρή βόλτα 30 λεπτών δεν είναι πιο αποτελεσματική από το να πηγαίνετε συχνά για νερό ή να σηκώνεστε για να μιλήσετε σε ένα συνάδελφό σας αντί να τον πάρετε τηλέφωνο.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 70 υγιείς ενήλικες και πραγματοποίησαν με τη βοήθειά τους τρία συνεχόμενα πειράματα. Σε καθένα από αυτά μετρούσαν τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα τους (προειδοποιητικά σημάδια διαβήτη τύπου 2) μετά την κατανάλωση κάποιου υποκατάστατου γεύματος στην 1 ώρα, στις 4 ώρες και στις 7 ώρες.

Στο πρώτο πείραμα οι συμμετέχοντες έμειναν καθισμένοι για 9 ώρες και έτσι οι ειδικοί μπόρεσαν να προσδιορίσουν το πόσο καλό ο οργανισμός τους απορροφούσε τα σάκχαρα των τροφών. Στο 2ο μέρος, τους ζητήθηκε να περπατήσουν χαλαρά για 30 λεπτά πριν καθίσουν για 9 ώρες και στο 3ο οι συμμετέχοντες έκατσαν ολόκληρο το διάστημα, αλλά αυτήν τη φορά έπρεπε να σηκώνονται κάθε μισή ώρα και να περπατούν για ακριβώς 1 λεπτό και 40’’.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι τα μεταγευματικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ήταν πιο χαμηλά μετά τα πολλά και μικρά διαλείμματα από ότι μετά τη μεγάλη βόλτα.