Οι τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή βοήθειας του Βρετανικού Κέντρου Έρευνας για τον καρκίνο έχουν τετραπλασιαστεί μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της Jolie, ενώ αντίστοιχη είναι και η αύξηση των επισκέψεων στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

Μάλιστα, την ημέρα που η διάσημη ηθοποιός και σύντροφος του Brad Pitt, δημοσίευσε την ιστορία της, στις 14 Μαΐου, 15.920 άνθρωποι περιηγήθηκαν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Την ίδια μέρα τον προηγούμενο μήνα, μόλις 3.695 άτομα είχαν επισκεφτεί στο site του Κέντρου.

Η διάσημη ηθοποιός Angelina Jolie είχε δηλώσει σε άρθρο της, που δημοσιεύτηκε στους New York Times, ότι υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή για να αποφύγει τον καρκίνο, καθώς είχε το ελαττωματικό γονίδιο το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η 37χρονη ηθοποιός πήρε τη γενναία απόφαση να καταφύγει σε διπλή προφυλακτική μαστεκτομή όταν ενημερώθηκε από τους γιατρούς της ότι είχε κίνδυνο 87% να εμφανίσει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών, εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης που κληρονόμησε. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι σύντομα σκοπεύει να προχωρήσει στην επόμενη επέμβαση, αυτήν της αφαίρεσης των ωοθηκών.

Λιγότερο από 1% των γυναικών φέρουν το «ύποπτο» γονίδιο BRCA1 –όπως η Angelina Jolie- ή το παρόμοιο BRCA2. Τα γονίδια αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 90%, ενώ σχετίζονται και με καρκίνο των ωοθηκών.

Γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού συστήνεται να κάνουν γενετικό έλεγχο μέσω μιας εξέτασης αίματος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα και το ποσοστό κινδύνου, η κάθε γυναίκα καλείται να αποφασίσει αν θα υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση των μαστών και των ωοθηκών. Υπάρχει επίσης δυνατότητα συντηρητικής αγωγής με τη λήψη φαρμάκων που περιορίζουν τον κίνδυνο και τις συχνές προληπτικές εξετάσεις.