Η τακτική άσκηση, ακόμα και για λίγα λεπτά, θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Medical Journal», εξέτασε δεδομένα εκατοντάδων κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 340 χιλιάδες ασθενείς. Οι ειδικοί αξιολόγησαν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους σε σχέση με τη συμβολή της γυμναστικής και των φαρμάκων στην πρόληψη της θνησιμότητας και βρήκαν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορούσε να συναγωνιστεί ορισμένα φάρμακα, που χορηγούνται σε περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, υπήρχαν δύο εξαιρέσεις: τα διουρητικά είχαν καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η άσκηση αποδείχτηκε καλύτερη για τους ασθενείς, που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την άποψη ότι η άσκηση θα πρέπει να αποτελεί μέρος των συστάσεων που δίνουν οι γιατροί στους ασθενείς τους, με άλλα λόγια θα πρέπει να την «συνταγογραφούν» όπως και τη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα και ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να ξεκινούν γυμναστική, αλλά να τα συνδυάζουν.