Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση στην πρώτη συσκευή, που προσφέρει ανακούφιση από την αύρα, τις διαταραχές δηλαδή που εκδηλώνονται πριν την κρίση της ημικρανίας. Στο 1/3 των περιπτώσεων, πριν την κρίση, παρουσιάζεται η αύρα, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην αντίληψη του φωτός (π.χ. «μυγάκια», «αστράκια»), μυϊκή αδυναμία στα άκρα και αλλαγές της διάθεσης (π.χ. μελαγχολία).

Η συσκευή αυτή που ονομάζεται Cerena Transcranial Magnetic Stimulator, θα συνταγογραφείται, ανακοίνωσε ο FDA. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν και τα δυο τους χέρια για να κρατήσουν τη συσκευή πίσω από το κεφάλι τους και πατάνε ένα κουμπί, προκειμένου η συσκευή να απελευθερώσει έναν παλμό μαγνητικής ενέργειας. Ο παλμός ενεργοποιεί τον ινιακό φλοιό του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ή και να εξαλείφεται η ημικρανία.

«Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες και η νέα αυτή συσκευή αποτελεί μια νέα επιλογή θεραπείας για ορισμένους από αυτούς», λέει ο Christy Foreman από τον FDA.

«Η έγκριση του Οργανισμού βασίζεται σε μια δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 211 ασθενείς που υπέφεραν από έντονες ημικρανίες που ξεκινούσαν με αύρα. 113 από τους ασθενείς προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις ημικρανίες τους καθώς η κρίση ήταν εν εξελίξει και ήταν η μαρτυρία αυτής της ομάδας ασθενών που οδήγησε στην έγκριση της νέας συσκευής», σύμφωνα με τον FDA.

Περισσότεροι από 38% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν τη συσκευή είπαν ότι δυο ώρες αργότερα δεν αισθάνονταν πόνο, σε αντίθεση με το 17% των ασθενών που δεν χρησιμοποίησαν τη συσκευή.

24 ώρες μετά την έναρξη της ημικρανίας, σχεδόν το 34% όσων χρησιμοποίησαν τη συσκευή δήλωσαν ότι δεν ένιωθαν πόνο, σε αντίθεση με το 10% όσων δεν είχαν κάνει χρήση της συσκευής.

Οι παρενέργειες από τη χρήση της συσκευής ήταν σπάνιες, σύμφωνα με τον FDA και συμπεριλάμβαναν «μεμονωμένες αναφορές για ιγμορίτιδα και ιλίγγους».

Η νέα συσκευή εγκρίθηκε για χρήση μόνο από άτομα άνω των 18 ετών, ενώ απαγορεύεται η χρήση της από ανθρώπους με επιληψία ή οικογενειακό ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, από άτομα με μεταλλικά εμφυτεύματα στο κεφάλι ή στο πάνω μέρος του σώματος ή ανθρώπους π.χ. με βηματοδότη», τονίζει ο FDA.

Διαβάστε ακόμα: Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες εναλλακτικά

Ημικρανίες: τι να μην κάνετε