Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ενέσεις αυτές – που θα γίνονται κάθε 6 μήνες – θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τους υπερτασικούς από το βάρος του να παίρνουν τα φάρμακά τους καθημερινά, δεδομένου ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την αντιυπερτασική θεραπεία είναι ότι οι ασθενείς ξεχνούν ή αμελούν να την παίρνουν. Το εμβόλιο, στο οποίο επάνω δουλεύουν Ιάπωνες επιστήμονες, λειτουργεί ως εξής: μπλοκάρει τη δράση μίας ορμόνης η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση κάνοντας τους μυς γύρω από τα αγγεία να συσπώνται, οπότε και πιέζονται τα αγγεία με αποτέλεσμα να γίνονται τελικά στενότερα, το αίμα να κυκλοφορεί με μεγαλύτερη δυσκολία και η αρτηριακή πίεση να ανεβαίνει.

Το εν λόγω εμβόλιο, που προς το παρόν έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, κατάφερε να ρίξει την πίεσή τους και ταυτόχρονα να την κρατήσει χαμηλή για τους επόμενους 6 μήνες. Οι ερευνητές στην Οσάκα της Ιαπωνίας όπου γίνονται τα σχετικά πειράματα, ελπίζουν ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα μπορέσουν να το δοκιμάσουν και σε ανθρώπους.

Στον ήλιο! Μέχρι τότε όμως, υπάρχει μία άλλη εναλλακτική λύση, πολύ πιο απλή και ανέξοδη για όσους έχουν αυξημένη πίεση, που δεν είναι άλλη από την… ηλιοθεραπεία.

Είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Τώρα όμως Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν και τον λόγο. Αυτό που βρήκαν είναι ότι το οξείδιο του αζώτου που βρίσκεται στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος όταν έρχεται σε επαφή με το ηλιακό φως οδηγεί τα αγγεία να διασταλούν και καθώς το οξείδιο του αζώτου εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, η αρτηριακή πίεση να μειώνεται.

Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα, σχολίασε ο ερευνητής Martin Feelisch, καθηγητής πειραματικής ιατρικής και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, καθώς το δέρμα δεν είχε φανεί να εμπλέκεται καθόλου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα αν σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε να εκθέτουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από υψηλή πίεση σε υπέρυθρο φως και έτσι να ρυθμίζεται η υπέρτασή τους.

Ο Martin Feelisch τόνισε ότι το να αποφεύγουμε τον ήλιο ή να χρησιμοποιούμε αντηλιακό μπορεί τελικά να αποδειχτεί παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα. Φυσικά δεν συστήνει το σολάριουμ σε ανθρώπους με υψηλή πίεση, αλλά θεωρεί ότι το να περνάνε κάποιο χρόνο κάτω από το ηλιακό φως σίγουρα θα τους βοηθήσει.

Διαβάστε ακόμηΑντιμετωπίζεται η υπέρταση χωρίς φάρμακα;