Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Psychiatry Research», οι επιστήμονες απέδειξαν ότι καθιστώντας εικονικά το ύψος ενός ανθρώπου χαμηλότερο από ότι πραγματικά είναι, μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί χειρότερα για τον εαυτό του και να τον γεμίσει με την αίσθηση ότι οι γύρω του θέλουν να τον βλάψουν.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε παρανοϊκές σκέψεις, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, και τα ευρήματά της μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών ψυχολογικών θεραπειών για βαριές μορφές παράνοιας.

«Το να είναι κανείς ψηλός σχετίζεται με μεγαλύτερες επιτυχίες τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και στην προσωπική ζωή. Το ύψος σχετίζεται με την εξουσία. Μάλιστα, νιώθουμε ψηλότεροι όταν αισθανόμαστε πιο ισχυροί», εξηγεί ο Daniel Freeman από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που πραγματοποίησε την έρευνα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σε αυτό το πείραμα, όταν το ύψος των συμμετεχόντων μειωνόταν εικονικά, οι ίδιοι ένιωθαν κατώτεροι και αυτό τους δημιουργούσε ένα αίσθημα έντονης δυσπιστίας.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Daniel Freeman, μελέτησε 60 ενήλικες γυναίκες που ήταν επιρρεπείς στη δυσπιστία και τις υπέβαλε σε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, κατά την οποία ταξίδευαν με τον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Οι συμμετέχουσες βίωσαν το ίδιο «ταξίδι» δυο φορές, την πρώτη με το κανονικό τους ύψος και τη δεύτερη με ένα εικονικά μειωμένο -κατά 25 εκατοστά- ύψος. Και στα δυο μέρη του πειράματος, οι υπόλοιποι εικονικοί επιβάτες ήταν προγραμματισμένοι να είναι ουδέτεροι και να προκαλούν φόβο.

Παρ’ όλο που οι περισσότερες συμμετέχουσες δεν κατέγραψαν συνειδητά τη διαφορά ύψους, οι περισσότερες ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα –όπως ανικανότητα και κατωτερότητα- όταν βρίσκονταν στη φάση του πειράματος με το χαμηλότερο ύψος.

Αυτές οι αρνητικές σκέψεις μεταφράστηκαν σε αύξηση της παράνοιας απέναντι στους άλλους επιβάτες, εξήγησαν οι επιστήμονες, όπως π.χ. η αίσθηση ότι κάποιος από τους επιβάτες τις κοιτούσε έντονα και είχε κακές προθέσεις ή προσπαθούσε να τις βλάψει.

«Αν βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη δυσπιστία», καταλήγει ο Freeman.