«Το παιχνίδι με τις Barbie έχει αντίκτυπο στον τρόπο που τα κορίτσια αντιλαμβάνονται τη θέση τους στον κόσμο», εξηγεί η Aurora M. Sherman, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Oregon και συνεχίζει: «Ουσιαστικά, δημιουργεί όρια σχετικά με το τι είναι εφικτό στο μέλλον τους».

Στο πλαίσιο της έρευνας, κορίτσια ηλικίας 4-7 ετών επιλέχθηκαν τυχαία για να παίξουν με μια από τις παρακάτω κούκλες: μια Barbie με φόρεμα και τακούνια, μια Barbie με ιατρική στολή και τον «Κύριο πατάτα» (Mr Potato Head) μαζί με αξεσουάρ, όπως τσάντες και παπούτσια. Ο «Κύριος πατάτας» επιλέχθηκε ως ουδέτερο παιχνίδι, επειδή έχει αντίστοιχη υφή και χρώμα με τη Barbie, με τη διαφορά ότι δεν διαθέτει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά της διάσημης κούκλας.

Μετά από λίγα λεπτά παιχνιδιού, τα κορίτσια ρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να κάνουν στο μέλλον κάποια από τα 10 επαγγέλματα που τους ανέφεραν οι ερευνητές, τα μισά εκ των οποίων ήταν «αντρικά» και τα υπόλοιπα «θηλυκά». Επιπλέον, ρωτήθηκαν αν τα αγόρια θα ήταν σε θέση να κάνουν τα ίδια επαγγέλματα.

Τα κορίτσια που έπαιζαν με τη Barbie δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν λιγότερα επαγγέλματα από ότι τα αγόρια. Ωστόσο, τα κορίτσια, τα οποία έπαιξαν με τον «Κύριο Πατάτα» ανέφεραν περίπου τον ίδιο αριθμό μελλοντικών επαγγελμάτων για τον εαυτό τους και για τα αγόρια. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα αποτελέσματα ανάμεσα στα κορίτσια που έπαιξαν με τη Barbie που φορούσε φόρεμα και τακούνια και με την εκδοχή της Barbie-γιατρού.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν γονιό είναι να κοιτάει ανά τακτά διαστήματα τα παιχνίδια του παιδιού του και να διασφαλίζει το γεγονός ότι υπάρχει ποικιλία διαφορετικών ειδών για να παίξει», καταλήγει η κ. Sherman.