Η Angelina Jolie που είχε υποβληθεί προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή, είχε δηλώσει ότι σκόπευε να προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον και σε αφαίρεση των ωοθηκών, αφού η γενετική μετάλλαξη που κληρονόμησε, αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών κατά 50%.

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί σύστηναν στις γυναίκες με μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA, να προχωρούν σε αφαίρεση των ωοθηκών πριν την ηλικία των 40 ετών. Πρόσφατη, όμως, καναδική μελέτη τονίζει ότι η απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί πριν τα 35.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι γυναίκες με γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA1 που δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης ωοθηκών μέχρι τα 35 τους, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν το συγκεκριμένο είδος καρκίνου, συγκριτικά με όσες υποβλήθηκαν στην επέμβαση πριν τα 35 τους.

Η συγκεκριμένη επέμβαση περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 80% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 77%, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Oncology». Τα ευρήματα αφορούν γυναίκες με μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA1 και όχι του BRCA2.

Η δημοσιοποίηση του ιατρικού προβλήματος της διάσημης ηθοποιού είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των γυναικών που άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τη μαστεκτομή. Τώρα, οι θαυμαστές της αναμένουν ανακοίνωσή της για το επόμενο βήμα της.

Αυτή την περίοδο, η Angelina Jolie σκηνοθετεί την ταινία «Unbroken» σε σενάριο των αδερφών Cohen.