«Μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις», λέει μία πολύ γνωστή φράση – κινέζικη παροιμία κατά πολλούς- η οποία ταιριάζει γάντι στην παρακάτω φωτογραφία. Πρόκειται για μία ομάδα Κινέζων γιατρών που αφού έχουν ολοκληρώσει τη λήψη των νεφρών και του ήπατος του πεθαμένου πλέον νεαρού αγοριού, υποκλίνονται μπροστά στο θάρρος και τη μεγαλοψυχία του.Είναι η περίπτωση ενός 11χρονου, του Liang Yaoyi, από την Κίνα, που πέθανε εξαιτίας ενός όγκου στον εγκέφαλο τον Ιούνιο. Πριν πεθάνει ζήτησε να δωρίσει τα όργανά του. Η επιθυμία του ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα όλων αυτών των σπουδαίων ανθρώπων που υπάρχουν στον κόσμο και να γίνει κι αυτός ένα «σπουδαίο παιδί, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος».

Εκτός από την πρακτική αξία της πράξης του 11χρονου μεγαλύτερη σημασία έχει η συμβολική της αξία, που ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους σε σχέση με τη δωρεά οργάνων. Πρόκειται για ένα δώρο ζωής που δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι τόσο συχνό για διάφορους λόγους. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε όλες τις δωρεές και τις μεταμοσχεύσεις τηρείται η λίστα (σειρά προτεραιότητας) και ότι όλες οι διαδικασίες είναι διαφανείς, ανώνυμες, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και νόμιμες και γίνονται μέσω του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων), που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και ειδοποιείται κάθε φορά που κάποιοι συγγενείς αποφασίζουν να δωρίσουν τα όργανα του δικού τους ανθρώπου ώστε να βρει μέσα από τη λίστα – ανάλογα και με τη συμβατότητα – ποιος είναι ο κατάλληλος λήπτης.

Όλα τα μοσχεύματα λαμβάνονται από εγκεφαλικά νεκρούς δότες, στους οποίους έχει πιστοποιηθεί ο θάνατος και επίσης υπάρχει έγγραφη συναίνεση των συγγενών (ακόμα και αν οι δότες είχαν κάρτα δωρητή). Όσον αφορά στην ηλικία του δότη αυτή δεν παίζει ρόλο, εφόσον το μόσχευμα είναι «καλό». Συγγενικές μεταμοσχεύσεις γίνονται μόνο στην περίπτωση των νεφρών. Όσον αφορά στους κερατοειδείς, αυτοί μπορούν να ληφθούν και από μη εγκεφαλικά νεκρούς δότες, που όμως δεν πρέπει να πάσχουν από μεταδοτικό νόσημα, καρκίνο κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και στο τηλέφωνό του: 1147.