Ένα φυσικό φάρμακο, που βρίσκονται στο έδαφος του Νησιού του Πάσχα ή αλλιώς Ράπα Νούι (στην πολυνησιακή διάλεκτο), φαίνεται ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και να βελτιώσει τη μνήμη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο, που ονομάζεται ραπαμυκίνη, σταμάτησε την έκπτωση στις εγκεφαλικές λειτουργίες, τις οποίες φέρνει το πέρασμα του χρόνου, και φαίνεται να προσφέρει ελπίδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Η ραπαμυκίνη είναι ένα βακτηριακό παραπροϊόν, το οποίο ανακαλύφθηκε στις σκιές των διάσημων αγαλμάτων του νησιού, και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση για την πρόληψη της απόρριψης του οργάνου. Μάλιστα, επιστήμονες στο περιοδικό Neuroscience, δήλωσαν πριν λίγα χρόνια ότι μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα μάθησης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ σχεδιάζουν τώρα να δοκιμάσουν το φάρμακο σε σκύλους, οι οποίο αποτελούν ένα πιο ρεαλιστικό περιβάλλον, προκειμένου να προβλέψουμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η ραπαμυκίνη στους ανθρώπους. Ωστόσο, η χρήση του φαρμάκου συνεπάγεται ορισμένους σοβαρούς κινδύνους, όπως το ότι καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τους ασθενείς ευάλωτους σε ιούς και βακτηρίδια.