Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των παιχνιδιών. Παιδιά κάθε ηλικίας γράφουν λίστες με τα δώρα που θα ήθελαν να ζητήσουν στον Άγιο Βασίλη. Και οι γονείς με τη σειρά τους στέκονται σε ατέλειωτες ουρές, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των μικρών τους.

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών, τη μάθηση και την ανακάλυψη. Η «δουλειά» ενός παιδιού άλλωστε είναι το να παίζει και τα παιχνίδια είναι τα εργαλεία του. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτά αποδειχθούν επικίνδυνα; Φέτος, πριν αγοράσουμε χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά μας, ας σκεφτούμε πρώτα πόσο ασφαλή είναι.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι 3.278.073 παιδιά χρειάστηκε να επισκεφτούν τα «επείγοντα» σε νοσοκομεία των ΗΠΑ, μεταξύ των ετών 1990 και 2011, εξαιτίας τραυματισμών από παιχνίδια. Το 2011, μάλιστα καταγράφηκε η εισαγωγή ενός παιδιού κάθε 3΄ στο νοσοκομείο, λόγω τραυματισμού από παιχνίδι. Περισσότεροι από τους μισούς τραυματισμούς αφορούσαν παιδιά μικρότερα από 5 ετών.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Clinical Pediatrics», βρήκε ότι το ποσοστό τραυματισμών αυξήθηκε κατά περίπου 48% μέσα στο διάστημα των 22 ετών που μελετούσαν οι επιστήμονες. Μεγάλο μέρος της αύξησης έχει να κάνει με την αυξανόμενη ζήτηση scooter για παιδιά, λένε οι επιστήμονες.

Παιδιά διαφορετικών ηλικιών αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους, τονίζουν οι ειδικοί. Σε ηλικίες κάτω των 3 ετών, ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάποσης μικρών παιχνιδιών ή εξαρτημάτων ενός παιχνιδιού, ενώ μεγαλύτερα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από παιχνίδια με ρόδες, όπως τρίκυκλα ή scooter. Τα παιχνίδια με ρόδες ευθύνονταν για το 42% των τραυματισμών σε παιδιά ηλικίας 5-17 ετών και για το 28% των τραυματισμών παιδιών μικρότερων από 5 ετών. Οι πτώσεις (σε ποσοστό 46%) και οι συγκρούσεις (σε ποσοστό 22%) αποτελούσαν τους πιο κοινούς τραυματισμούς σε παιδιά όλων των ηλικιών από πάσης φύσεως παιχνίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν οι ειδικοί κυρίως στα scooter για παιδιά. Από το 2000 που τα scooter έγιναν «της μόδας», μέχρι το 2011, υπολογίζεται ότι υπήρξαν 580.037 τραυματισμοί, δηλαδή ένας τραυματισμός κάθε 11 λεπτά.

Συμβουλές ασφάλειας για γονείς

*Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή και επιλέγετε πάντα παιχνίδια που συστήνονται για την ηλικία του παιδιού σας.

*Ελέγξτε σχολαστικά τα παιχνίδια για μικρά κομμάτια ή εξαρτήματα, που θα μπορούσε να καταπιεί ένα παιδί και να πνιγεί.

*Χρησιμοποιήστε τα παιχνίδια με ρόδες (ποδήλατα, τρίκυκλα, scooter) σε στεγνές, επίπεδες επιφάνειες και φυσικά μακριά από δρόμους με κίνηση.

*Εποπτεύετε παιδιά μικρότερα των 8 ετών όταν ανεβαίνουν σε παιχνίδια με ρόδες.

*Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά φορούν κράνος, προστατευτικά για τα γόνατα και τους αγκώνες όταν ανεβαίνουν σε scooter και άλλα παιχνίδια με ρόδες.