Λένε ότι είμαστε τόσο μεγάλοι όσο αισθανόμαστε. Τώρα επιστήμονες έρχονται να αποκαλύψουν ότι το συγκεκριμένο γνωμικό μπορεί τελικά να είναι και αλήθεια.

Σύμφωνα με μελέτη, της οποίαs ηγήθηκε το University College του Λονδίνου, όσοι αισθάνονταν νεότεροι από ότι πραγματικά ήταν, είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Από την άλλη, εκείνοι που αισθάνονταν όσο ήταν στην πραγματικότητα ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν νέοι, ενώ όσοι αισθάνονταν μεγαλύτεροι σε ηλικία διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 6.500 ενήλικες μέσης ηλικίας 65,8 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν πόσο χρονών αισθάνονταν (κατά μέσο όρο ένιωθαν 56,8 ετών) και στη συνέχεια αναλύθηκαν τα ποσοστά θανάτου τους. Τα ποσοστά θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, που ακολούθησαν, ήταν 14,3% για τους ενήλικες που αισθάνονταν νεότεροι και 18,5% για εκείνους που αισθάνονταν την πραγματική τους ηλικία.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η αντίληψη που έχουμε για την ηλικία μας είναι ένας γρήγορος τρόπος για να προβλέψουμε το πόσο θα ζήσουμε. Ισχυρίζονται ότι το να νιώθουμε νεότεροι από την πραγματική μας ηλικία μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που έχουν να κάνουν με ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και με τη μεγαλύτερη θέληση για ζωή.

Ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Andrew Steptoe, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αισθάνονται νεότεροι από ότι πραγματικά είναι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η αντίληψη των ανθρώπων για την ηλικία τους είναι πιθανόν να επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως ο πόνος, κάποια σοβαρή ασθένεια, την κοινωνική τους ζωή, το είδος της φυσικής δραστηριότητας που κάνουν κ.α.».