Εάν θέλετε να αδυνατίσετε, να κόψετε το κάπνισμα ή να γυμνάζεστε περισσότερο και γενικά να κόψετε μια κακή συνήθεια ή να υιοθετήσετε μια καλή έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πετύχετε εάν ο αγαπημένος ή η αγαπημένη σας μοιράζεται το στόχο σας.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα μελέτη που έγινε σε περίπου 4.000 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν. Φάνηκε λοιπόν ότι όταν ένας εκ των δύο έκανε μια θετική αλλαγή στην υγεία του, ο άλλος είχε πολλαπλάσιες πιθανότητες να ακολουθήσει.

Έτσι, ενώ ένας άντρας είχε μόνος του 8% πιθανότητες να κόψει το κάπνισμα όταν η σύντροφός του το έκοβε πρώτη το ποσοστό αυτό γινόταν 48%. (τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες ήταν 8% και 50%).

Κατά τον ίδιο τρόπο μια γυναίκα είχε μόλις 24% πιθανότητες (και ένας άντρας μόλις 26%) να βάλει τη γυμναστική στη ζωή της δίχως παρέα, αλλά μαζί με το σύντροφό της οι πιθανότητες αυτές έφταναν το 66% (και το 67% για τους άντρες αντιστοίχως).

Στην περίπτωση του αδυνατίσματος η αύξηση των πιθανοτήτων να χάσουν κιλά ήταν μικρότερη, αλλά και πάλι εντυπωσιακή. Όταν κάποιος δηλαδή ξεκινούσε δίαιτα μαζί με το ταίρι του είχε 26-36% περισσότερες πιθανότητες να χάσει τα περιττά κιλά, ενώ τα ποσοστά κατέβαιναν στο 10-15% όταν πάσχιζαν μόνοι τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιστήμονες το πρόσωπο με το οποίο μοιραζόμαστε τη ζωή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υγεία μας. ​