Μέσα στα σχέδιά μας για το 2015 είναι το να γυμναζόμαστε περισσότερο. Επειδή, όμως, ο χειμώνας φέρνει μαζί του και διάφορες ιώσεις, καλό είναι να φροντίζουμε όχι μόνο τους κοιλιακούς μας, αλλά και την προσωπική μας υγιεινή, ώστε να αποφύγουμε περιττή ταλαιπωρία.

Και ενώ οι περισσότεροι πλένουμε τα χέρια μας μόλις περάσουμε την πόρτα του σπιτιού μας, φαίνεται να παραμελούμε την προσωπική μας υγιεινή όταν περνάμε την είσοδο του γυμναστηρίου.

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στον αθλητικό ρουχισμό, μπορεί να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηριδίων. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τα ρούχα από πολυεστέρα είναι πιο πιθανό να φιλοξενήσουν μικρόβια από ότι τα βαμβακερά.

Μάλιστα, σαν να μην έφταναν τα δικά μας βακτήρια, οι ειδικοί λένε ότι τα ρούχα αυτά μπορεί να προσφέρουν κατοικία σε βακτήρια και μικρόβια, που βρίσκονται στα κοινόχρηστα όργανα γυμναστικής ή μεταφέρουν οι συναθλητές μας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από τη δυσάρεστη οσμή, καθώς μπορεί εμείς να ξαπλώσαμε στο στρώμα για τους κοιλιακούς μας, αλλά τελικά να πήραμε μαζί μας και τον ιό ης γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος.

Ωστόσο, δεν χρειάζονται υπερβολές. Ο τρόπος για να περιορίσουμε τον κίνδυνο έκθεσής μας είναι απλός: πλύσιμο των ρούχων του γυμναστηρίου και της πετσέτας είτε σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από τους 60°C) είτε με τη χρήση ενός αντιβακτηριακού καθαριστικού πλυντηρίου (για τα ρούχα, που δεν μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες).