Πολλοί φοβούνται τη γρίπη και κάνουν ότι μπορούν για να την αποφύγουν. Παρ’ όλα αυτά μία νέα Βρετανική μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου έρχεται να τους καθησυχάσει λέγοντάς τους ότι ένας μέσος ενήλικος πάνω από 30 ετών αναμένεται να πάθει γρίπη μόνο 2 φορές σε 10 χρόνια.

Στην παιδική ηλικία και την εφηβεία η γρίπη είναι πολύ πιο συχνή γιατί τα παιδιά συγχρωτίζονται μεταξύ τους σε κλειστούς χώρους περισσότερο από ότι οι ενήλικες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αίματος εθελοντών στη νότια Κίνα ώστε να αξιολογήσουν την ποσότητα των αντισωμάτων που είχαν αναφορικά με 9 διαφορετικά στελέχη που κυκλοφορούσαν στην περιοχή ανάμεσα στο 1968 και το 2009. Από τα αποτελέσματα οι επιστήμονες συνήγαγαν ότι τα παιδιά παθαίνουν γρίπη χρόνο παρά χρόνο περίπου και ότι η συχνότητα αυτή μειώνεται καθώς περνάνε στην εφηβεία για να φτάσει να γίνει 2 φορές στα 10 χρόνια μετά την ηλικία των 30 ετών.

Αυτό που επίσης εξηγούν οι ειδικοί είναι ότι είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι σχετικά με το πότε έχουμε πράγματι γρίπη. Μπορεί τα συμπτώματα να είναι έντονα και να οφείλονται σε άλλον ιό, ή αντίθετα να είναι ήπια και να ευθύνεται κάποιο στέλεχος της γρίπης.