Αν και όλοι γνωρίζουμε πια τι είναι τα «αφροδίσια» νοσήματα, τα ποσοστά τους τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική εξακολουθούν να είναι υψηλά και να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό ίσως να δώσει μια ομάδα μαθητών από την Ακαδημία Isaac Newton στο Ιλφορντ, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό TeenTech Awards, στην κατηγορία «Υγεία». Σκοπός του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι να προωθήσει την επιστήμη, την μηχανική και την τεχνολογία στα σχολεία.

Η ιδέα των παιδιών για ένα «έξυπνο» προφυλακτικό, που θα αλλάζει χρώμα όταν «ανιχνεύει» σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προκάλεσε εντύπωση και ήρθε στην πρώτη θέση. Κινητήρια δύναμη των μαθητών ήταν η θέλησή τους να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις αυτές, να κάνουν τους ανθρώπους πιο συνειδητοποιημένους απέναντι στα ΣΜΝ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα) και να συμβάλουν στην αναζήτηση βοήθειας και σε ένα πιο ασφαλές μέλλον.

Το «έξυπνο» προφυλακτικό ονομάζεται S.T.EYE και περιλαμβάνει ένα στρώμα εμποτισμένο με μόρια, τα οποία θα προσκολλούνται στα βακτήρια και τους ιού των πιο κοινών ΣΜΝ. Τα μόρια αυτά θα αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την λοίμωξη που θα ανιχνεύουν, έτσι για παράδειγμα, το προφυλακτικό θα γίνεται πράσινο για τα χλαμύδια, κίτρινο για τον έρπη, μοβ για το HPV, μπλε για τη σύφιλη.