Το «oil pulling» (Kavala Gandoosha ή Kavala Graha) αποτελεί μια αρχαία αγιουρβεδική τεχνική για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Μάλιστα, όσοι την εφαρμόζουν (διασημότητες και μη) υποστηρίζουν ότι λευκαίνει τα δόντια και επιπλέον χαρίζει λαμπερό δέρμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κόπωσης.

Η τεχνική στην ουσία περιλαμβάνει τις στοματικές πλύσης για 20 λεπτά με μια μικρή ποσότητα λάδι καρύδας (ή σησαμιού) ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας καθαρισμού των δοντιών μας.

Έχει, όμως, πραγματικά αποτέλεσμα η αρχαία αυτή τεχνική ή είναι άλλη μία μόδα της εποχής;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική διαδικασία για τη μείωση του σχηματισμού οδοντικής πλάκας και των παθήσεων των ούλων που αυτή προκαλεί.

Στην έρευνα συμμετείχαν 60 άτομα, ηλικίας 16-18 ετών, που συμπεριέλαβαν στην καθημερινή στοματική τους φροντίδα πλύσεις με το συγκεκριμένο λάδι για 30 μέρες. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη στοματική τους κατάσταση έπειτα από 1,7,15 και 30 μέρες και βρήκαν ότι ήδη από την πρώτη εβδομάδα τα επίπεδα της οδοντικής πλάκας είχαν μειωθεί (άρα και των παθήσεων των ούλων που προκαλεί). Μάλιστα, η πτωτική αυτή τάση συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του μήνα.

Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται να οφείλονται στο ότι το λάδι καρύδας περιέχει μέσης αλυσίδας λιπαρά οξέα, το 45-50% των οποίων είναι λαυτικό οξύ, που φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.