Οι επιστήμονες πήραν λευκά αιμοσφαίρια από ασθενείς με λευχαιμία, τα τροποποίησαν στο εργαστήριο και μετά τα ξαναέβαλαν στον οργανισμό των ασθενών. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Stanley Riddell από το Αντικαρκινικό Κέντρο «Fred Hutchinson» στο Σιατλ των Η.Π.Α., εξήγησε ότι επρόκειτο για ασθενείς στο τελικό στάδιο της νόσου, στους οποίους όλες οι άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει και οι οποίοι είχαν ακόμα 2 με 5 μήνες ζωής μπροστά τους.

Κατά κάποιο τρόπο αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι επιστήμονες είναι να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει τον καρκίνο. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), που έγινε στην Ουάσιγκτον.

Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για μία ελπιδοφόρα προσπάθεια αλλά ότι ακόμα θεωρείται ένα μικρό βήμα. Επίσης, κάποιοι από τους ασθενείς που πήραν μέρος στην κλινική μελέτη εμφάνισαν σοβαρές αντιδράσεις ενώ δύο τελικά πέθαναν.

Έτσι, οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι πιθανές παρενέργειες της εν λόγω θεραπείας είναι πιο πολλές από ότι εκείνες των κλασικών θεραπειών (χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες) με τη βοήθεια των οποίων αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα η λευχαιμία οπότε και θα χρειαζόταν να ζυγιστεί το κόστος όφελος όπως άλλωστε πρέπει να συμβαίνει και σε κάθε περίπτωση που επιλέγεται κάποια θεραπεία.