Παρόλο που έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα μας (είναι λιγότερο από 38%), η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με την πολύχρονη εμπειρία της στον αντικαπνιστικό αγώνα, μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και μας παροτρύνει για τη διακοπή του.

Για όσους καπνίζουν
* Το κάπνισμα είναι εξάρτηση που στοιχίζει χρόνια και ποιότητα ζωής. Κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 6.000.000 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι μισοί καπνιστές πεθαίνουν εξαιτίας της συνήθειάς τους.

* Τυχόν αποτυχημένες προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος δεν αποτελούν δείγμα προσωπικής αδυναμίας, αλλά πολύτιμες εμπειρίες για την επόμενη επιτυχή προσπάθειά σας. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη για να σταματήσετε αυτήν την κακή συνήθεια.

* Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι καπνιστές, επομένως έχετε κατά νου ότι όταν καπνίζετε δίπλα σε άλλους ανθρώπους τους ενοχλείτε και προκαλείτε ζημιά στην υγεία τους.

* Αν έχετε παιδιά, μην καπνίζετε μπροστά τους, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Με την καπνιστική σας συμπεριφορά υποσκάπτετε την υγεία τους.

* Θυμηθείτε ότι το κάπνισμα, εκτός από την υγεία σας, βλάπτει και την τσέπη σας.

Προς τους μη καπνιστές
* Διεκδικήστε το δικαίωμα να αναπνέετε αέρα χωρίς καπνό. Προστατέψτε την υγεία σας και μην αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα το ρόλο του παθητικού καπνιστή.

* Απαιτήστε από όλους (υπαλλήλους, συναδέλφους, ιδιοκτήτες καταστημάτων, κ.λπ.) να συμμορφώνονται με τους νόμους.

Συμβουλή στους νέους
* Αποφύγετε την εξάρτηση από τη νικοτίνη (ακόμη και τα δήθεν αβλαβή ηλεκτρονικά τσιγάρα) και χαρείτε το σώμα σας. Το κάπνισμα δεν είναι ούτε έξυπνη ούτε ώριμη επιλογή.


Τηλεφωνική βοήθεια

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ανακοινώνει ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει την τηλεφωνική γραμμή διακοπής καπνίσματος, με την οποία είχε συμμετάσχει στη δημιουργία και οργάνωση της σχετικής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής δίνει μια εύκολη, οικονομική και αποτελεσματική βοήθεια στον αντικαπνιστικό αγώνα. Σύντομα θα γίνει η δημόσια παρουσίασή της.