Φαίνεται ότι προτιμάμε να πονέσουμε και να πεθάνουμε γρήγορα παρά να υποφέρουμε από μια πάθηση όπως η άνοια σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής δημοσκόπησης σε 2000 ενήλικες.

Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποια νόσο φοβούνται περισσότερο το 45% απάντησαν ότι τρέμουν τις νευροεκφυλιστικές νόσους. Επίσης το 35% φοβούνται μια διάγνωση καρκίνου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Και μόλις το 2% φοβούνταν τα καρδιαγγειακά νοσήματα την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και πιο απειλητική για τον σύγχρονο άνθρωπο από οποιαδήποτε άλλη.

Οι νευρολογικές διαταραχές που προκαλούνται λόγω βλάβης στον εγκέφαλο, τα νεύρα ή τη σπονδυλική στήλη φοβίζουν τους ανθρώπους περισσότερο από οτιδήποτε εξαιτίας της απώλειας της ανεξαρτησίας που αυτές συνεπάγονται, της κακής ποιότητας ζωής, αλλά και του βάρους που καλούνται να σηκώσουν οι συγγενείς των ασθενών για την φροντίδα τους.

Ένας ακόμη φόβος που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες ήταν ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού σε περίπτωση διάγνωσης με νευρολογικές νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή με άνοια.