Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 800.000 ενηλίκων σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες του είδους της.

Έτσι, τονίζουν τη σημασία των τροφίμων ολικής άλεσης και το καλό που μπορούν να κάνουν στην υγεία μας καθώς – σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους – 3 φέτες ψωμί ολικής άλεσης καθημερινά μειώνουν κατά 25% την πιθανότητα να πεθάνουμε από καρδιακή νόσο, 14% την πιθανότητα να πεθάνουμε από καρκίνο και 20% από οποιαδήποτε άλλη φυσική αιτία. Εξηγούν επίσης ότι επιπλέον μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά ακόμα 7%.

Τονίζουν λοιπόν ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να επιλέγουν δημητριακά, ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης.

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως οι νιφάδες βρόμης και το πολύσπορο ψωμί, βασίζονται στους σύνθετους υδατάνθρακες και θα μας δώσουν επίσης πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ευνοώντας την απώλεια βάρους και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και διώχνοντας μακριά τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακά και άλλες ασθένειες. Δυστυχώς, το 1/3 των ενηλίκων δεν τρώνε την ποσότητα τροφίμων ολικής άλεσης που συστήνουν οι ειδικοί να καταναλώνονται καθημερινά.