Οι ειδικοί του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εξηγούν ότι είναι πιθανό αν συνηθίζουμε να πίνουμε πολύ καυτά ροφήματα, οποιουδήποτε είδους, και «ερεθίζουμε» κατ’ αυτόν τον τρόπο τον βλεννογόνο του στόματος και του οισοφάγου μας, να μας απειλήσει ο καρκίνος του οισοφάγου.

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα κινδύνου όταν πρόκειται για ροφήματα που είναι μεν ζεστά αλλά βρίσκονται σε «φυσιολογικά ζεστή» θερμοκρασία, κάτω από τους 65 βαθμούς Κελσίου.

Παλαιότερες έρευνες πρότειναν να περιμένουμε 4 με 5 λεπτά πριν καταναλώσουμε ένα καυτό ρόφημα, να το αφήσουμε δηλαδή να γίνει λιγότερο καυτό. Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο 8ος πιο συχνός τύπος καρκίνου παγκοσμίως και ένας από τους βασικούς καρκίνους που οδηγούν στον θάνατο.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ οδηγούν στην εκδήλωση καρκίνου του οισοφάγου, στις χώρες του «αναπτυγμένου» κόσμου, καθώς όμως τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου εμφανίζονται σε χώρες της νότιας Αμερικής, της Ασίας και της ανατολικής Αφρικής όπου συνηθίζουν να καταναλώνουν πάρα πολύ ζεστά ροφήματα κάνει τους επιστήμονες να σκέφτονται ότι υπάρχει συσχέτιση.

Οι ειδικοί ανέλυσαν περισσότερες από 1000 επιστημονικές μελέτες και κατέληξαν ότι δεν έχει σημασία αν πρόκειται για καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα αλλά για τη θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται. Τα καλά νέα; Αν και είχαν υπάρξει παλιές έρευνες που έλεγαν ότι ο καφές μπορεί να προκαλεί καρκίνο στην κύστη αυτές δεν φαίνεται να ισχύουν. Μάλιστα, ο καφές φαίνεται να προκαλεί τελικά περισσότερα καλά παρά κακά στην υγεία μας.