Συνήθως οι προσπάθειες που απαιτούνται μέχρι την οριστική διακοπή του τσιγάρου είναι με βάση προηγούμενες έρευνες 5-7. Αλλά αυτοί οι αριθμοί μάλλον είναι πολύ χαμηλοί προειδοποιούν καναδοί ερευνητές.

Με βάση στοιχεία από 1277 ενήλικες καπνιστές ένας πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα αριθμός προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος μέχρι την επιτυχία του πρώην καπνιστή μπορεί να είναι οι… 30 προσπάθειες!

Για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην BMJ Open οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 1277 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας Ontario Tobacco Survey οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί τρία χρόνια.

Πετυχημένη προσπάθεια διακοπής θεωρείται εκείνη όπου ο καπνιστής απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από το τσιγάρο.

Η μεγάλη διαφορά του 30 από το 5-7 σύμφωνα με τους ερευνητές αποδίδεται μάλλον στο ότι το δεύτερο νούμερο προκύπτει από έρευνες όπου ζητούσαν από πρώην καπνιστές να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τις προσπάθειες που είχαν κάνει στο παρελθόν για να κόψουν το τσιγάρο, ενώ το πρώτο και πολύ υψηλότερο νούμερο προκύπτει από τις προσπάθειες που δηλώνουν οι καπνιστές ότι έχουν ήδη κάνει σε «πραγματικό χρόνο» χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα.

Βέβαια όπως εξηγούν οι ειδικοί οι αριθμοί αυτοί παραμένουν σχετικοί μια και κάποιος μπορεί να τα καταφέρει να κόψει το τσιγάρο με την πρώτη απόπειρα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ένας καπνιστής θα τα καταφέρει οπωσδήποτε μετά την τριακοστή προσπάθεια.