Εκνευρίζουν τους πάντες αλλά μεταξύ μίας μαμάς και ενός μωρού τα «μωρουδίστικα» λόγια πραγματικά λειτουργούν και από ό,τι δείχνουν οι έρευνες μπορούν να αποδειχθούν βοηθητικά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικους.

Για πολλά χρόνια οι ειδικοί ισχυρίζονταν ότι είναι σκόπιμο να μιλάμε στα μωρά σαν να ήταν ενήλικοι αλλά πλέον φαίνεται ότι η τραγουδιστή φωνή με την οποία απευθύνεται η μαμά στο μωρό μπορεί να αποδειχτεί βοηθητική. Η διαίσθησή μας όταν απευθυνόμαστε σε ένα μωρό είναι σωστή, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής μαθηματικών και επιστήμης των υπολογιστών, Patrick Shafto, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Rutgers. Σε συνεργασία με τον μεταδιδακτορικό επιστήμονα Baxter Eaves πήραν τους ήχους φωνηέντων από την ομιλία των ενηλίκων και στη συνέχεια έφτιαξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που προέβλεπε κατανοητά πρότυπα ομιλίας από το μηδέν για να βρουν πώς θα έπρεπε να είναι ο λόγος αν είχε σχεδιαστεί για να διδάσκει τα παιδιά.

Στη συνέχεια συνέκριναν το μοντέλο ομιλίας που τους προέκυψε με διάφορα μοντέλα – τρόπους ομιλίας και κατέληξαν ότι το κοντινότερο ήταν ο τρόπος που μιλάνε οι μανάδες στα μωρά.

Οι ήχοι οι οποίοι τονίζονται στη μωρουδίστικη ομιλία είναι αυτοί που τελικά απαιτούνται ώστε να μάθουν τα μωρά να μιλάνε. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι Αμερικανοί συνηθίζουν να αλλάζουν τον τρόπο ομιλίας τους και όταν απευθύνονται σε κατοικίδια αλλά και σε ανθρώπους που δεν μιλάνε καλά αγγλικά. Οι ερευνητές βρίσκουν ότι τονίζονται έτσι – ενστικτωδώς – τα σημαντικά σημεία της αγγλικής γλώσσας με αποτέλεσμα να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά τα σημαντικά – απαραίτητα στοιχεία της γλώσσας σε όσους προσπαθούν να μάθουν αγγλικά.