Το μωρό, που είναι σήμερα 5 μηνών, γεννήθηκε στο Μεξικό, με τη βοήθεια μία τεχνικής που εφάρμοσαν Αμερικανοί επιστήμονες που ταξίδεψαν εκεί ειδικά για να βοηθήσουν την εν λόγω οικογένεια να καταφέρει να αποκτήσει ένα υγιές παιδί απαλλαγμένο από μια γενετική ασθένεια που λέγεται Leigh Syndrome και την οποία φέρει στα γονίδιά της η μητέρα.

Η οικογένεια που κατάγεται από την Ιορδανία, είχε ήδη την τραγική εμπειρία 4 αποβολών και τον θάνατο δύο παιδιών, ενός 8 μηνών και ενός άλλου 6 ετών. Μερικές γυναίκες – όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση – φέρουν γενετικές μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια.

Σε τέτοια περίπτωση οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υγιές γενετικό υλικό από το ωάριο της μητέρας και τα μιτοχόνδρια από το ωάριο μίας δότριας ώστε να δημιουργήσουν ένα υγιές ωάριο που θα γονιμοποιήσουν στη συνέχεια – με εξωσωματική γονιμοποίηση – με το σπέρμα του πατέρα.

Η εν λόγω προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό γιατί εκεί το επιτρέπουν οι νόμοι. Γενικά η συγκεκριμένη πρακτική είναι ελπιδοφόρα αν και δεν καταλήγει πάντα σε επιτυχία και φυσικά εμπλέκει πολλά ηθικά ζητήματα, που χρειάζεται να συζητηθούν και να λυθούν πριν εφαρμοστεί ευρύτερα η μέθοδος.