Η νέα έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Παβία και διαπίστωσε ότι το κουτσομπολιό μεταξύ φίλων ή συναδέλφων κάνει καλό, ανεξαρτήτως του τύπου της προσωπικότητας όσων το κάνουν.

Οι ιταλοί ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του κουτσομπολιού σε 22 γυναίκες. Η επικεφαλής ερευνήτρια dr Natascia Brondino δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μελετήσει την επίδραση του κουτσομπολιού στον εγκέφαλο επειδή η ίδια είχε παρατηρήσει ότι ένιωθε πιο κοντά και πιο οικεία με τις συναδέλφους της μετά από μια «δόση» κουτσομπολιού. «Ξεκίνησα να αναρωτιέμαι εάν υπάρχει μια βιοχημική αιτία για αυτό το συναίσθημα της εγγύτητας» εξηγεί η ερευνήτρια.

Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των γυναικών απελευθερώνει περισσότερη ωκυτοκίνη μετά το κουτσομπολιό συγκριτικά με την εικόνα του εγκεφάλου μετά από μια συζήτηση για ένα αδιάφορο θέμα π.χ. για τον καιρό.

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» επειδή απελευθερώνεται κατά τον θηλασμό αλλά και μετά από τρυφερά χάδια, είναι μια ορμόνη που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, καλλιεργεί την εγγύτητα και ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς.