Η σκέψη, η αντίληψη και η μνήμη των ανθρώπων βελτιώνονται όταν ασκούν την καρδιά και τους μύες σε συστηματική βάση σύμφωνα με επισκόπηση 39 σχετικών μελετών.

Η έναρξη έστω και ήπιας φυσικής δραστηριότητας σε οποιαδήποτε ηλικία έχει αξιόλογη επίδραση στο σώμα και το μυαλό υποστηρίζουν οι αυστραλιανοί ερευνητές στην επισκόπησή τους που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Sports Medicine.

Στην ανάλυσή τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Canberra εξέτασαν την επίδραση τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων δομημένης φυσικής δραστηριότητας στις νοητικές λειτουργίες των ενηλίκων.

Σε μια σειρά εγκεφαλικών τεστ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αεροβική δραστηριότητα βελτιώνει τις νοητικές δραστηριότητες όπως την σκέψη, το διάβασμα, την μάθηση και την λογική, ενώ η μυϊκή ενδυνάμωση π.χ. με αντιστάσεις έχει σημαντική επίδραση στη μνήμη και την ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει και να οργανώνει τις πληροφορίες (εκτελεστικές ικανότητες).

Ασκήσεις όπως το Τάι Τσι συνιστώνται για τους άνω των 50 που δεν μπορούν να κάνουν πιο απαιτητικές μορφές άσκησης, εξηγούν οι ερευνητές.