Η κατανάλωση αλκοόλ γεννά διάφορα συναισθήματα σε αυτόν που πίνει, με συχνότερο την επιθετικότητα, ιδιαίτερα στους άνδρες. Όσον αφορά στη χαλάρωση -τον βασικό λόγο που οι περισσότεροι καταφεύγουν σε αυτό- το κόκκινο κρασί φαίνεται να είναι αυτό που την προκαλεί συχνότερα από κάθε άλλο ποτό.Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπέλις του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 30.000 άτομα 18 έως 34 ετών από 21 χώρες, όσον αφορά τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αλκοόλ και τα συναισθήματα που τους δημιουργεί το ποτό.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε ποτό προκαλεί κατά κύριο λόγο κάποιο διαφορετικό συναίσθημα. Έτσι, για παράδειγμα, το ποτό που συνδέεται συχνότερα με το αίσθημα της χαλάρωσης, είναι το κόκκινο κρασί (53% όσων πίνουν) και ακολουθεί η μπίρα (50%).

Τα ποτά που προκαλούν επιθετικότητα

Αντίθετα, το λιγότερο χαλαρωτικό συναίσθημα γεννούν τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά όπως το ουίσκι, το ρούμι και η βότκα (μόνο στο 20% των ανθρώπων). Τα ποτά αυτά πιθανόν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, ιδίως επιθετικότητα (30%). Συγκριτικά, μόνο το 2,5% όσων πίνουν κόκκινο κρασί, νιώθουν επιθετικοί.

Από την άλλη όμως, τα κατ’ εξοχήν αλκοολούχα ποτά συχνότερα από ό,τι το κρασί ή η μπίρα, ενισχύουν την ενεργητικότητα και την αυτοπεποίθηση κατά 59%, αλλά και την σεξουαλικότητα κατά 43%, ιδιαίτερα των νέων 18 έως 24 ετών.

Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές επισημαίνουν ότι περίπου 3,3 εκατ. θάνατοι και 1 στα 20 περιστατικά ασθενειών και τραυματισμών σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως.