Στην ταινία «Μετά την επόμενη μέρα», η Γη βάλλεται από μία σειρά ακραίων κλιματικών αλλαγών που επιφέρουν μία νέα εποχή παγετώνων. Αν και η ταινία γυρίστηκε το 2004, σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και μάλιστα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Πάντως δε θα είναι η πρώτη φορά στην μεταγενέστερη ιστορία που θα συμβεί κάτι τέτοιο, αφού παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε την περίοδο 1645-1700, πλήττοντας κυρίως τη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη.

Βέβαια κάποιοι εύλογα θα αναρωτηθούν πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο εφόσον παρατηρείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου: η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αυξάνεται και οι πάγοι στους πόλους λιώνουν. Όμως όπως όλοι ξέρουμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ρώσοι και Βρετανοί ακαδημαϊκοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία της Γης θα αρχίσει να πέφτει από το 2021, με αποτέλεσμα να εισαχθούμε σε μια σύντομης διάρκειας εποχή παγετώνων. Για την ακρίβεια, προβλέπουν ότι η ενέργεια που εκπέμπει ο Ήλιος θα μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και στον πλανήτη μας.

Πού θα οφείλεται η κλιματική αλλαγή;

Η μείωση της ηλιακής ενέργειας οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στο εσωτερικό του μαγνητικού πεδίου του ήλιου. Η ρωσίδα αστροφυσικός δρ. Ζάρκοβα και η ομάδα της ήταν οι πρώτοι που προέβλεψαν το φαινόμενο, πριν από δυο χρόνια, προκαλώντας τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ωστόσο, μετέπειτα έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Astronomy & Geophysics επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις της. Σήμερα η δρ. Ζάρκοβα υποστηρίζει ότι οι επιστημονικές μελέτες της ομάδας της είναι κατά 97% ακριβείς και αφορούν τον πρώτο, έγκυρο επιστημονικό υπολογισμό της ηλιακής δραστηριότητας που θα επηρεάσει ανθρώπινες ζωές.

Αν όλα τα παραπάνω όντως επαληθευτούν, τότε δε θα αργήσει η μέρα που... θα κάνουμε σκι στη Βασιλίσσης Σοφίας, θα δούμε τον Κηφισό παγωμένο ολοσχερώς, και τα βουνά μας θα γίνουν άφαντα από το χιόνι.